‘Nicoline valt op met haar bijzondere stem en energieke présence’, De Volkskrant

 

“Het optreden van Nicoline heeft het publiek benoemd als èèn van de beste optredens van het festival“, Noord Zie Jazz Festival 

Wie ben je als zangeres? Wat blijft erover als je genoeg meters hebt gemaakt en aan het Rotterdamse Conservatorium en The Royal Academy of Music in Londen hebt gestudeerd?

Singer-songwriter Nicoline Pouwer vroeg zich dat af: wie ben ik? Wat wil ik laten zien? En vooral: wat wil ik laten horen?

Tijdens het maken van haar debuutalbum Deep Water werden haar gedachten vanzelf gestroomlijnd, vonden de woorden een vloeiende weg naar papier, zong ze onbevangen de verhalen die ze wilde vertellen.

‘Het zijn liedjes die laten horen wie ik ben, wat mijn verhaal is.

Muziek is er altijd geweest. Als kind van zes huppelt ze op straat op de maat van haar zelfverzonnen liedjes.

De woorden, de melodieën, het moet eruit, het moet stromen. Ze kan niet anders. Al vroeg krijgt Nicoline het duwtje naar het podium van haar moeder. Die leest een oproep in de krant voor een kinderkoor en schrijft haar dochter in. Het is het begin van alles. Het zingen voelt als thuiskomen. Daarna gaat het snel. Nicoline valt op door haar stem, die zowel krachtig als klein en intiem is. Ze stroomt door naar de talentenklas van het Rotterdams Conservatorium en mag de studio in om Disneyfilms in te spreken en te zingen. Als ze twaalf is, speelt ze de hoofdrol in de musical Annie in theater Carré. Daar ontdekt ze hoe groot haar liefde voor het podium is: het zingen, het optreden, die heerlijke spanning van het opkomen en de magie van een zaal in beroering brengen. Maar ze weet ook: ik hou van muziek, maar het moet wel mìjn muziek zijn.

Na haar studies ontdekt ze de liefde voor het coachen. Voor mensen begeleiden op hun muzikale pad. En ze ontdek een nieuwe mogelijkheid: zelf liedjes maken en een album schrijven.

‘Vier jaar geleden wilde ik iets uit mezelf maken. Ik ging muziek schrijven, samen met gitarist Peter Pluer. Mijn gedachten en ideeën wilde ik omzetten naar een liedje. En bij elk nummer de essentie zo goed mogelijk vangen.’

Om te ontdekken wie ze is als zangeres heeft ze zichzelf moeten afpellen. Alles wat ze had geleerd moest ze loslaten, durven laten gaan.

‘Alleen dan kom je tot de kern. Ik weet nu niet alleen beter wie ik ben, maar ook hoe ik wil zingen, en wàt ik wil zingen.’

En dat zijn verhalen, haar verhalen. Over wat haar beweegt, drijft, wat ze meemaakt, wat ze voelt. Wat doe je als de liefde over is? Hoe ervaar je een keerpunt in je leven? Hoe voelt het om moeder te worden? ‘Het is een manier om dicht bij mezelf te blijven. In welke vibe bevind ik me, wat doet dat met me? En wat wil ik anderen daarover meegeven?

‘Met mijn muziek en door te coachen wil ik mensen inspireren, kracht geven, raken.’

Met het maken van haar debuutalbum heeft Nicoline haar sound gevonden; een mix van jazz, pop, bluegrass. De verhalen die ze zingt komen vanbinnen. Haar nummers voelen eigen, en zijn niet alleen fijn om naar te luisteren, maar snap je ook gewoon.

DEEP WATER
Binnenkort komt het debuut album van Nicoline uit. Deep Water staat vol eigen nummers, zowel prachtige, ingetogen ballads, als krachtige pop songs. Ze werkt onder meer samen met gitaristen Peter Tiehuis en Peter Pluer, drummer Martijn Vink en bassist Aram Kersbergen.

EMPOWER YOUR VOICE
In 2016 heeft Nicoline het Empower Your Voice Traject ontwikkeld. Vocalisten leren hoe zij met een gezonde stemtechniek en het in kaart brengen van hun identiteit als performer, zichzelf kunnen onderscheiden en zelf pro-actief hun podium kunnen creëren.